http://uppit.eu/f/oI6Lnq68AW5 - n-am scris-o eu
http://uppit.eu/f/febdwsja3sE - imn chat, facut de Sirius
https://i.imgur.com/kvCr5mf.png - cadou de la Extreme
Un spoiler e de 10 ori mai rău decât o înjurătură.
Salut! Eu sunt Caciulacdlac. Mi-am ales numele acesta prin 2008, atunci cand nu gaseam un nume valabil pentru avatar la Club Penguin (RIP), asa ca m-am gandit la primele 3 lucruri care mi-au venit in minte: o caciula, un CD si un lac. Si asa a iesit... ce-a iesit.
Imi place: sa ma uit la filme (orice fel de filme, dar cele Marvel in special), la anime-uri, sa citesc manga, sa citesc carti, sa stau pe chatul AK, sa joc biliard, sa castige Halep. In trecut eram un mare fan Pokemon.
Nu-mi place: cand cineva da spoilere, insectele, sa iau note mici, nesimtirea.
O sa folosesc acest loc pentru a spune ceva despre anime-urile mele favorite:
Gintama. Despre ce e vorba? Japonia Medievala invadata de extraterestrii. A fost un razboi intre samurai si extraterestrii, extraterestrii au castigat si acum conduc Japonia (si probabil intregul pamant) din umbra, si au interzis sabiile, facandu-i pe samurai sa nu mai aiba nicio putere. Personajul principal, Gintoki, este un samurai, veteran al acelui razboi, care impreuna cu Shinpachi, un baiat obisnuit si Kagura, o fata extraterestra, detine o firma de meserii ciudate si fac orice pentru a primi bani. De ce mi-a placut? Dupa cum ati putea deduce din descriere, anime-ul este unul de comedie. Si trebuie sa spun, Gintama este probabil cel mai amuzant lucru pe care l-am vazut in viata mea. Pe bune, mai aveam putin si muream de ras la unele episoade. Si nu este tipul de comedie pe care il vedeti de obicei in anime-uri (de exemplu in cele de tip ecchi). Stilul de comedie din Gintama este unic. Si nu este doar comedia. Gintama are multe arc-uri serioase. Iar in acele arc-uri, actiunea si povestea sunt de nota 10. Iar felul in care acest anime reuseste sa imbine comedia cu seriozitatea, il face sa fie anime-ul meu preferat. Ramane de vazut cum se termina, pentru ca este inca on-going. E inutil sa va spun ca va recomand sa-l vedeti. Ah, si daca va hotarati, va recomand sa incepeti cu episodul 3, pentru ca primele 2 episode sunt fillere si sunt considerate cele mai proaste din toata seria, si din motivul asta multa lume care se uita la ele nu-l continua :P
Fullmetal Alchemist: Brotherhood. Despre ce e vorba? Alchimie. Si o lume in care unele personaje detin puteri speciale bazate pe alchimie. Doi frati au incercat sa-si invie mama decedata folosind transmutatia umana, insa au esuat, si in plus unul dintre ei si-a pierdut o mana si un picior, iar celalalt intregul corp, sufletul lui intrand intr-o armura goala. Cei doi incearca acum sa gaseasca piatra filozofala, care se spune ca are puterea de a le inapoia corpurile. De ce mi-a placut? In mare parte din cauza personajelor. Sunt atat de bine construite si fiecare are cate o poveste in spate, e ca si cum anime-ul te face sa iti pese de ele. In special personajul secundar Roy Mustang, cand el este pe ecran, fii sigur ca urmeaza sa se intample ceva interesant. Actiunea este de calitate, animata de celebru studio Bones, povestea este una interesanta, iar finalul este mai mult decat satisfacator. Dar probabil ceea ce m-a marcat cel mai mult uitandu-ma la acest anime a fost chiar episodul 4. Cine a vazut anime-ul stie despre ce vorbesc.
Shigatsu wa Kimi no Uso. Despre ce e vorba? Un baiat de gimnaziu, Kousei, in trecut era printre cei mai talentati la pian, insa de cand mama sa a decedat, nu mai poate canta. Insa totul se schimba cand o intalneste pe Kaori, o fata de la aceeasi scoala cu el, care il reintroduce in lumea muzicii. De ce mi-a placut? Povestea poate parea simpla, dar este una dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut. Un anime care m-a atins pe inimia. N-am cantat niciodata la un instrument, dar aveam o oarecare cultura in legatura cu muzica clasica (avand in vedere ca profesoara mea de muzica era foarte "dedicata" :P) si asta n-a facut decat sa-mi amplifice satisfactia pe care am avut-o uitandu-ma la aceasta serie. Din punctul meu de vedere, anime-ul romantico-dramatic prin perfectiune.
Steins;Gate. Despre ce e vorba? O echipa de tineri "oameni de stiinta" construiesc "din greseala" o masina a timpului. Si incep sa se "joace" cu ea. Insa gluma se ingroasa, iar ei nu-si dau seama de asta decat cand este prea tarziu... De ce mi-a placut? Stilul unic al anime-ului si o multime de plot twist-uri care m-au lasat cu gura cascata. Iar finalul a fost foarte bine realizat. Nu pot sa spun prea multe, ca altfel as da spoilere.
Hunter x Hunter. Despre ce e vorba? Despre vanatori. Acestia sunt persoane cu talente deosebite care cauta comori, descopera noi locuri, si vaneaza recompense. Personajul principal, Gon, este un baiat de 12 ani al carui tata, care era vanator, l-a parasit cand era foarte mic. Acum Gon vrea sa calce pe urmele tatalui sau si sa devina si el un vanator, iar in final sa-si gaseasca tatal. Pe parcurs isi face 3 prieteni: Kurapika, care cauta sa se razbune pe cei care i-au ucis clanul, Leorio, care vrea sa devina vanator in special pentru bani, si Killua, despre care nu pot sa spun prea multe, ca ar fi spoiler :) De ce mi-a placut? Din descriere pare tipul de anime basic shonen gen Naruto. Ei bine, e mai mult decat atat. Anime-ul asta aduce noutati pe tot parcursul lui, iar asta te face sa nu te plictisesti pre usor. Fiecare arc este complet diferit. Mai intai este despre un examen, apoi vine o drama de familie, apoi un arc de tip turneu, apoi un thriller politist, apoi un joc video, apoi un razboi, etc. Seria asta are de toate pentru toti si nu dezamageste. Ah, si povestea se continua in manga, deci putem spera la un sezon 2! (asta daca manga nu mai are hiatusuri peste hiatusuri, nu degeaba i se mai spune Hiatus x Hiatus).
3-gatsu no Lion. Despre ce e vorba? Un jucator de Shogi (sah japonez) in varsta de 17 ani, ramas orfan de mic si care a inceput sa se autosustina. Acesta ajunge sa se imprieteneasca cu trei surori, tot orfane, care incep sa-i readuca caldura in inima sa, devenind ca o familie pentru el. De ce mi-a placut? Dupa ce am citit descrierea am crezut ca e intriga perfecta pentru un harem banal: protagonist fara parinti, locuieste singur, trei surori tot fara parinti... dar i-am acordat totusi o sansa. Ca sa clarific, mie nu-mi plac deloc anime-urile harem si ecchi. Ei bine, nu m-am putut insela mai tare. Este exact opusul la ce banuiam. Am simtit ca am fost pus in pielea unui personaj aproape depresiv, am putut sa simt ceea ce simtea si el, toata presiunea pusa asupra lui, auzeam orice gand al lui, iar acest lucru m-a captivat. De asemenea, anime-ul propune niste teme care au fost prezente de multe ori in viata mea, dar nu prea le-am vazut in anime-uri, cum ar fi: nevoia de individualitate, senzatia ca ii faci un rau altuia daca esti mai bun decat el, subestimarea de sine si, mai ales, bullying-ul (hartuirea) de la scoala. Si nu doar ca apare bullying si atat (asta vedem in multe anime-uri), dar in acest anime am vazut prima data reactiile si sentimentele a diferitor oameni mai mult sau mai putin implicati in aceasta tema, cat si incercarea de a se rezolva problema. Chiar consider ca directorii de scoli ar trebui sa se uite la acest anime si sa ia exemplu.
Clannad si Clannad After Story. Despre ce e vorba? Viata de zi-cu-zi a unui liceean delincvent, al carui cel mai bun prieten este un coleg al lui si mai delincvent, care intalneste si interactioneaza cu diverse persoane din liceul sau, in principiu fete. De ce mi-a placut? Pare o descriere cam banala, nu? Asta pentru ca e un anime banal. Are cateva elemente supranaturale, 1-2 momente lacrimogene, cam atat. Iar aici vorbesc de primul sezon. Motivul pentru care am pus acest anime pe lista este al doilea sezon, After Story. Cred ca este cel mai emotionant anime pe care l-am vazut vreodata, cu povesti de viata impresionante, la bataie cu Shigatsu wa Kimi no Uso. Dar pentru a intelege si a trai cu adevarat acest anime, trebuie sa "indurati" mai intai primul sezon. Nu e chiar asa de rau precum pare.
Ginga Eiyuu Densetsu. Despre ce e vorba? Povestea se petrece in universul nostru, dar cu mii de ani in viitor, in care omenirea a plecat de pe pamant si a colonizat diverse planete. S-au format doua mari puteri, Alianta Planetelor Libere, (democratie corupta) si Imperiul Galactic (monarhie dictatoriala). Acestea doua se afla intr-un razboi lung de sute de ani, insa de fiecare parte apare cate un geniu militar, capabil sa schimbe soarta razboiului. De ce mi-a placut? Desi este un anime extrem de SF, m-a uimit complexitatea si realismul acestui anime. Acesta se petrece cu mii de ani in viitor, insa din cele 110 episoade, sunt rezervate vreo 2-3 pentru a ne explica cum s-a ajuns din zilele noastre in punctul actiunii din anime. De asemenea, seria are un numar imens de personaje, fiecare cu rolul sau. Alta chestie interesanta este ca, in general, in anime-uri exista un conflict intre personajele pozitive sau cele negative. Sau un conflict intre echipa principala de-un sport si celelalte. Ei bine, aici conflictul se da intre 2 personaje care nu sunt nici pozitive, nici negative, ci pur si simplu au viziuni politice diferite, crescuti in circumstante diferite, iar niciunul dintre ei nu este "mai principal" decat celalalt. Inchei prin a va spune ca in acest anime nu exista "plot armor". Incepe sa iti placa de un personaj foarte mult? Sa nu te atasezi prea tare de el, just saying...
Koe no Katachi. Despre ce e vorba? Povestea a doi elevi foarte diferiti, un baiat rebel si bully, si o fata surdo-muta. In mod inevitabil, baiatul bully se ia de fata surdo-muta. Peste multi ani, baiatul regreta ceea ce a facut si incearca s-o gaseasca pe fata pentru a-si cere iertare. De ce mi-a placut? Este o poveste simpla cu personaje foarte bine construite si care pune accent pe prietenie si relatiile inter-umane, fara a se duce prea mult in zona romantica. Cred ca e printre putinele anime-uri, impreuna cu 3-gatsu no Lion, care aduce o alta perspectiva asupra bullying-ului decat cea de "personaj principal si fara defecte terorizat in copilarie de catre colegi infecti si malefici" pe care o vedem in majoritatea anime-urilor, de data asta chiar bully-ul fiind personajul principal si care incearca sa isi indrepte greselile din copilarie. Un baiat fara aproape nicio speranta de adaptare la societate, incepe incet-incet sa-si cladeasca relatii de prietenie cu diverse persoane din jurul sau, iar asta consider ca ar trebui sa serveasca drept inspiratie pentru cei mai asociali dintre noi.
Haikyuu. Despre ce e vorba? Un boboc de liceu se inscrie in echipa de baschet a scolii si incearca sa se imprieteneasca cu colegii de echipa si sa creeze noi tactici de joc pentru a avansa cat mai mult in competitii. De ce mi-a placut? E fara doar si poate cel mai bun anime de sport. Relatiile dintre membrii echipei sunt extrem de realiste si de complexe, iar personajele secundare, precum membrii celorlalte echipe sunt si ele foarte bine conturate, nefiind doar niste adversari banali de care echipa principala sa treaca. Scenele din meciuri sunt foarte bine realizare, seria stiind cum sa creeze un moment de tensiune sau de bucurie, care te fac sa te simti cu adevarat cum se simt jucatorii in meci. Pe parcurs sunt explicate si regulile jocului, asadar nu veti ramane straini de volei dupa ce ajungeti cu el la zi. Go, Team Karasuno!
Sa vorbim si despre cateva serii manga:
Berserk. Despre ce e vorba? Un spadasin singuratic vaneaza demoni. Acest spadasin neinfricat are un trecut sumbru si jura sa distruga toti demonii de pe pamant. De ce mi-a placut? Evident, povestea e mult mai complexa decat atat. Aflam cu timpul tot trecutul acestui spadasin pe nume Guts, de ce vaneaza demoni si incotro se indreapta. Probabil singura serie din lista in care accentul se pune mai mult pe poveste si mai putin pe persoanaje, desi nici acestea nu sunt de neglijat. O poveste despre ambitie, disperare, tradare, speranta, moarte, viata, capete sparte si lacrimi. Personaje care in trecut ti s-au parut extrem de antipatice, incet o sa ajungi sa le iubesti pe parcursul seriei. Toate acestea se pot gasi in Berserk. Si acum un mic sfat: cititi Berserk manga. Nu va uitati la anime, ca taie mult prea mult din poveste, pe motiv de rating, si se pierde esentialul. Cititi direct manga, iar daca v-a placut, uitati-va apoi la anime. La cel din 1997, ca la cel din 2016 o sa va crape ochii.
Lasă un comentariu!
Mulţumiri: (la ora )
Membri care au mulţumit:
Fani anonimi:
Nu sunt comentarii. Nu vrei să fii tu primul?
Comentarii: